13.06.2010 10:37

V červnovém INFOKOMPASU vyšel článek o KURZU PRVNÍ POMOCI, který v MC proběhne v sobotu 26.6.2010 od 13h.

Kurz první pomoci u dětí měl velký ohlas, MC Pohádka ho proto opakuje
Každá vteřina při záchraně dětského života rozhoduje. Je nezbytné vědět, co dělat a jak co nejúčinněji pomoci. Proto se jesenické Mateřské centrum Pohádka rozhodlo uspořádat Kurz první pomoci u dětí. "Cílem kurzu bylo seznámit jeho účastníky s kritickými situacemi, které je mohou potkat během cesty do zaměstnání, na nákupu, na dovolené i kdykoli doma, a poučit je o tom, jak si zachovat rozvahu a pomoci. S malými dětmi si navíc nikdy nejste jisti, co se může stát," říká Bára Bartíková, organizátorka kurzu v mateřském centru.
Základním předpokladem záchrany lidského života je efektivní přivolání pomoci na čísle 155. Vzhledem k tomu, že je potřeba co nejrychleji postiženému pomoci, je dobré vědět, co bude pro operátorku nejdůležitější. Na začátku telefonu se představte a stručně sdělte, co se přihodilo. Oznamte operátorce, pro koho žádáte první pomoc, a kde se postižený nachází. Další rozhovor s Vámi už operátorka povede sama, je potřeba jí co nejpřesněji odpovídat. "V praxi by takový telefonát mohl vypadat asi takto. Dobrý den, Jan Soukup, jsem doma, Karlova ulice 20, Praha 3, druhé patro, zelené dveře. Moje dcera, 3 a půl roku, spadla ze židle, nedýchá," vysvětluje Bára Bartíková. Operátorka Vás potom navede, jak pomoci postiženému do té doby, než přijede záchranná služba.
Kromě zisku teoretických informací si mohli účastníci kurzu vyzkoušet nácvik první pomoci na figuríně. Maminky i tatínkové se dozvěděli, jak postupovat při krvácení, jak udělat masáž srdce, dýchání z úst do úst, odstranit cizí těleso z dýchacích cest a další. Lektorka jim názorně ukázala, jaké příznaky jednotlivé stavy mají, aby tak bezpečně poznali, že se děje něco neobvyklého. "Nejvíce mě překvapilo, jak velký rozdíl je mezi dýcháním z úst do úst u malého dítěte, teenagera a dospělého člověka. Snad všechny přítomné nejvíce zamrazilo, když jsme oživovali figurínu novorozence," přiznává Bára Bartíková.
Pro velký úspěch bude Mateřské centrum Pohádka tento kurz v sobotu 26. června opakovat. Maminky i tatínky v osvojení praktických návyků podání první pomoci proškolí certifikovaná instruktorka Lenka Šnapková, DiS. Více informací na www.mcpohadka.jesenice.cz.

—————

Zpět


Kontakt

MC Pohádka Jesenice z.s.

Budějovická 303

předseda : 739 063 142



Kalendář akcí

V této rubrice nejsou žádné články.